Μετά τις 15 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις στο Taxis

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα υποβληθούν φέτος οι δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 από 6.000.000 φορολογουμένους. Αν και το Taxis αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα άνοιγε την 1η Φεβρουαρίου, τελικά θα ανοίξει μετά τις 15/2 και αναμένεται να κλείσει στα τέλη Απριλίου.

Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΠΣ έχουν αρχίσει να «φορτώνουν» στα νέα έντυπα Ε1 όλα τα δεδομένα που αφορούν μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του.

Το νέο έντυπο (Ε1)έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το περυσινό, ενσωματώνει τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (είτε πρόκειται για ετερόφυλους είτε για ομόφυλους) να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι.

Διαβάστε σχετικά: Το Ε1 προσαρμόζεται για να... χωρέσει το Σύμφωνο Συμβίωσης

Στο νέο έντυπο έχει επίσης προστεθεί κωδικός που θα καταγράφονται τα ανείσπρακτα ενοίκια (125-126). Αυτά δεν θα φορολογούνται, εφόσον έχουν προηγηθεί ένδικα μέσα για την είσπραξή τους. 

Στο έντυπο εξακολουθεί να υπάρχει ο κωδικός 049 για τη δήλωση αποδείξεων. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα δηλωθούν αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2015, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. 

Τα φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Στους «χαμένους» συγκαταλέγονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αφού με βάση αυξάνονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% για εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ και από το 33% για τα επιπλέον ποσά, όμως μένει ακόμη να αποσαφηνιστεί το ύψος τους, αφού το αρχικό σχέδιο για συντελεστές 15% και 35% αντίστοιχα αποσύρθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε.

Αρνητικές είναι οι αλλαγές και για περισσότερους από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες ειδικά για όσους διατηρούν «μπλοκάκια», δεδομένου ότι με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί φέτος θα πληρωθεί αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.