Μάριο Ντράγκι: Θα κλείσει με επιτυχία η Ελληνική αξιολόγηση

Σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα «βλέπει» ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σε πάνελ του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ τόνισε πως «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τον Ιούνιο».

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Ιούνιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Τα δύο ορόσημα του προγράμματος έχουν επιτευχθεί και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή τη στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση διεξάγεται πάνω σε τρεις άξονες, τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018 - 2019, ένα βιώσιμο  ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση και πως οι τράπεζες της χώρας έχουν ακόμα μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπλέον, αναφερόμενος στον κίνδυνο αποπληθωρισμού, ο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ έχει πολλά εργαλεία στη διάθεσή της για να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και είναι αποφασισμένη και πρόθυμη να ενεργήσει προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της.

«Έχουμε πολλά εργαλεία…και ιδιαίτερα έχουμε την αποφασιστικότητα και την προθυμία και την ικανότητα του Διοικητικού Συμβουλίου για να δράσουμε και να αναπτύξουμε αυτά τα εργαλεία», δήλωσε ο Ντράγκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

 

Για τις Ελληνικές τράπεζες

 

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμη υψηλό. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού θα απαιτήσει κάποιες αλλαγές στη χρηματοπιστωτική νομοθεσία και μία διαδικασία, με την οποία τα δάνεια αυτά θα μπορούν να πωληθούν, ώστε οι τράπεζες να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν πλήρως στη χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.
 
Η εισροή μεταναστών στην Ευρώπη θα ωθήσει τις χώρες να αυξήσουν περισσότερο τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις για να τους φιλοξενήσουν, δήλωσε ο Ντράγκι. Παραδέχθηκε ότι οι διαφορές των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την κατανομή του βάρους από τη μετανάστευση ασκούν πίεση στους θεσμούς της ΕΕ, περιλαμβανομένης της ζώνης Σένγκεν για τις μετακινήσεις με ανοικτά σύνορα, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
«Είμαι πραγματικά αρκετά βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί, ότι θα βρεθεί μία λογική συμφωνία. Και ο λόγος για τον οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι το αναπόφευκτο του φαινομένου θα κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντιμετώπισή του με όραμα, τόλμη και θάρρος, χωρίς φόβο. Η μη ύπαρξη συνεργασίας σημαίνει άρνηση του προβλήματος και το να αγνοήσεις το πρόβλημα δεν θα το κάνεις να εξαφανισθεί», τόνισε ο τραπεζίτης.