Η γερμανική τεχνογνωσία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

“Η φοροδιαφυγή δεν έχει σύνορα. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά”, ήταν η επωδός του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Nobert Walter Borjans κατά τη διάρκεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την ελληνική Κυβέρνηση.

Στόχος του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, του επίσης αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και του υπουργού Οικονομικών του Ομόσπονδου κρατιδίου είναι η βελτίωση της φορολογικής τεχνογνωσίας σε επίπεδα διοίκησης ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Η “λίστα Μπόργιανς” ήταν αφετηρία μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας και για το λόγο αυτό ο υπουργός έκανε λόγο για “ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, ως προς τη διασφάλιση της φορολογικής Δικαιοσύνης”, αλλά και προς τρίτους, καθώς “η Ελλάδα επιθυμεί από μόνη της την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της”.

Η τεχνογνωσία και τα έσοδα

Ο Nobert Walter Borjans είπε πως οι γερμανικές αρχές προσφέρονται να εκπαιδεύσουν αρχικά 50 -και στη συνέχεια περισσότερους- Έλληνες φορολογικούς επιθεωρητές, για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες “έτσι ώστε να τους μεταδώσουμε την εμπειρία μας”.

Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής: “Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικών CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ φτάνουν σε ολόκληρη τη Γερμανία”.

Συγκεκριμένα, από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία, νομοθέτημα που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και το υπουργείο Οικονομικών. Αντίστοιχα, μέχρι σήμερα στο επίμαχο γερμανικό κρατίδιο πραγματοποιήθηκαν 22.000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων με εκτιμώμενο πρόσθετο φορολογικό έσοδο άνω των 1 δισ. ευρώ.

“Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά”

“Πραγματική επανάσταση” χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα”.

Όπως είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, οι υποθέσεις πλέον θα εκδικάζονται άμεσα και το κράτος θα μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ επεσήμανε ότι “η εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι ένα μέτρο που επίσης θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής”.

Αναφερόμενος στη λίστα Μπόργιανς, αλλά και τις άλλες λίστες που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες αρχές, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς εξαμήνου. “Η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους, να πάρει από αυτούς με βάση τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας. Η ασυλία τελείωσε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ετοιμάζονται δυο νέα νομοσχέδια

Δυο νέα νομοσχέδια που θα δώσουν ώθηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προανήγγειλε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης. Το πρώτο “θα επιτρέψει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί έως σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις - κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις”. Όσο για το δεύτερο νομοσχέδιο, “θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση για πρώτη φορά, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις”, όπως υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.