Λαγκάρντ: Προς το παρόν, αποκλείεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο πακέτο

Αποκλείει, για την ώρα, το ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο γ΄πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην Sueddeutsche Zeitung, καθώς, όπως επισημαίνει, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις, της βιωσιμότητας του χρέους και της ολοκλήρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως το συνταξιοδοτικά.

Στην ερώτηση αν το ΔΝΤ, όπως επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, θα διαθέσει περαιτέρω κεφάλαια, παραπέμπει σε σαφείς προϋποθέσεις. «Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», δηλώνει. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα «πρέπει να είναι πραγματικά φιλόδοξα», τονίζει και προσθέτει ότι η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι «πρέπει να είναι βιώσιμο το συνολικό χρέος της Ελλάδας».

Το χρέος, συνεχίζει, πρέπει «να οργανωθεί εκ νέου και να αναδιαρθρωθεί. Πρέπει να είναι βιώσιμο και δεν επιτρέπεται να επιβαρύνει την οικονομία». Μέχρι τώρα, αναφέρει, δεν εκπληρώνεται καμία από τις δύο προϋποθέσεις.

«Ναι, η Ελλάδα άρχισε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος. Κοιτάζουμε, παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας» δηλώνει. Το ΔΝΤ «βλέπει μια πολιτική διαδικασία στην Αθήνα, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016» συνεχίζει η κ. Λαγκάρντ.

Εάν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, πόσα χρήματα θα δώσει το ΔΝΤ, ερωτάται η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, για να απαντήσει γελώντας: «Μέχρι τώρα δεν έχουμε αποφασίσει σχετικά με το οικονομικό πλαίσιο μιας περαιτέρω συμμετοχής». Ίσως τα 16 δισεκατομμύρια που έχουν απομείνει από τα προηγούμενα προγράμματα, επιμένουν οι δημοσιογράφοι, αλλά η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει: «Αυτά είναι τα "απομεινάρια"».

Στο ΔΝΤ όμως, επισημαίνεται, «θεωρούν ότι οι προϋποθέσεις είναι σχεδόν ανέφικτο να εκπληρωθούν». Η Αθήνα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ετησίως για πολλές δεκαετίες, προκειμένου το χρέος της να καταστεί βιώσιμο χωρίς «κούρεμα», σημειώνει η εφημερίδα. «Οι οικονομολόγοι του Ταμείου αμφιβάλλουν αν το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να πειστεί για έναν τόσο ασυνήθιστο ρυθμό ανάπτυξης», τονίζεται.

Παρόμοια είναι η άποψη και για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν συνολικά το 6-7% του ΑΕΠ. «Καθώς η κυβέρνηση του Α.Τσίπρα αρνείται να φορολογήσει περισσότερο τους πλούσιους και οι γενικοί φόροι παραμένουν υψηλοί, απομένει μόνο να περικοπούν οι δαπάνες για τις συντάξεις. Το ελληνικό κράτος διαθέτει ετησίως περίπου το 10% των εσόδων του στα συνταξιοδοτικά ταμεία, προκειμένου να καλύψει τις συντάξεις. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται να περικόψει αυτή την εκταμίευση. Ακόμη και αυτό ενοχλεί. Και μόνο η Αθήνα μπορεί να το αλλάξει» καταλήγουν οι συντάκτες.

Στις 21 Ιανουαρίου η κυρία Λαγκάρντ θέλει να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ήδη την Τετάρτη επισκέφθηκε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ακριβώς την ίδια μέρα βρισκόταν ένα στέλεχος του ΔΝΤ στην γερμανική πρωτεύουσα, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει ότι αν το ΔΝΤ απορρίψει την συμμετοχή του, θα έρθει σε δύσκολη θέση ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος, μαζί με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ είχαν υποσχεθεί ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Αθήνα μόνο εάν παραμείνει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ.