Στουρνάρας: Ήξερα για τα σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο και το διπλό νόμισμα

Αποκαλύψεις για την κρίση και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και για το δραματικό καλοκαίρι μετά το δημοψήφισμα που οδήγησε στα capital controls και το ενδεχόμενο εισβολής στο Νομισματικοπείο έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ  αρκετό καιρό πριν είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τους τραπεζικούς περιορισμούς αλλά δεν εισακούστηκε. Αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη τόνισε ότι «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», συμπληρώνοντας πως μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι η αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά.,

Μιλώντας για τις δραματικές ώρες που πέρασε η Ελλάδα εκείνες τις ημέρες είπε ότι τη βραδιά που ο κ. Τσίπρας μίλησε για δημοψήφισμα, την Παρασκευή το βράδυ, ενημερώθηκε κι ο ίδιος από τον Γ. Δραγασάκη ενώ ήταν στη Βασιλεία. «Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, οποίος πήγαινε στα ΑΤΜs να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Παρατήρησε δε ότι «η πορεία μέχρι τώρα έδειξε πως δεν υπήρξε άλλος δρόμος από αυτόν που είχαμε ακολουθήσει πριν και σημείωσε ότι είχε πληροφόρηση την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα περί «σχεδίου Νομισματοκοπείο» και διπλού νομίσματος, με τον ίδιο να δημιουργεί ένα «τείχος» άμυνας.

Συγκεκριμένα αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε πληροφόρηση για σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο και δημιουργίας ενός άτυπου διπλού νομίσματος: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους», ανέφερε χαρακτηριστικά.