ΥΠΟΙΚ: Κρατήστε όλες τις αποδείξεις από το 2010 και μετά!

Διευκρινίσεις για το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “αλαλούμ”.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.

Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, δεν είναι πρόσφατη, αλλά “πολύ παλιά” (Ν.2238/1994).

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015, ενώ τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

“Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως κάθε άλλη “διαρροή” πλην των επίσημων δηλώσεων και ανακοινώσεων της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ “επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας” και “υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη”.