Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM

Την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων έδωσε, με ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η έγκριση δόθηκε μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μέσω του λογαριασμού του ESM στο Twitter, αλλά και με tweet του Βάλντις Ντομπρόφσκι.

Στην ανακοίνωση του ESM για την έγκριση της εκταμίευσης αναφέρονται τα εξής: "Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των 2 δισ. στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαταιτοπούμενων από την ελληνική κυβέρνηση. Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και για τον συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια".

"Η απόφαση αυτή της εκταμίευσης από τον ESM αντανακλά την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, η οποία εφάρμοσε μια εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει βασικές μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι σημαντικές για την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών", δήλωσε ο διοικητής του ευρωταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ. "Αν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα επιτρέψουν να γίνει ορατή πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας υγιούς ανάκαμψης", κατέληξε ο ίδιος.

Όσον αφορά στην εκταμίευση του ποσού (περίπου 10 δισ. ευρώ) που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις γνωστοποιηθούν οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Όπως είπε, την αποδέσμευση των χρημάτων θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM. Σημείωσε, επίσης, ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τις "κατά περίπτωση" αποφάσεις της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι κρίσιμο συστατικό για την επιτυχή ολοκλήρωσή της αποτελεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, είναι κάτι που υπογράμμισε το ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στο αποψινό Eurogoup μέσω τηλεδιάσκεψης.