Έρχεται ψηφιακή εφορία και δώρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος

Η εποχή της ψηφιακής εφορίας έρχεται για όλους, με υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα ενώ θα υπάρχουν και δώρα για όσους κάνουν χρήση πλαστικού χρήματος.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα από το βήμα εκδήλωσης του ΣΕΒ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στόχος είναι η μείωση της φοροδιαφυγής αλλά και της υπερφορολόγησης.

Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι για αρκετές επιχειρήσεις (με κριτήρια γεωγραφικά, μεγέθους κ.ά.) ορισμένες συναλλαγές θα γίνονται στο μέλλον υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ σε βάθος χρόνου (όχι πάντως το 2016), σε επιχειρήσεις που θα αποδίδουν άμεσα και ηλεκτρονικά το ΦΠΑ, θα έχουν πλήρως ψηφιοποιήσει τις συναλλαγές τους με προμηθευτές και θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, μπορούν να δοθούν κίνητρα με τη μορφή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Η προμήθεια POS θα γίνει σταδιακά υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις κατά την έναρξη λειτουργίας (όπως ισχύει για την ταμειακή μηχανή) και σταδιακά σε λειτουργούσες επιχειρήσεις με κριτήριο τον κλάδο και την περιοχή εγκατάστασης.

Για τα φυσικά πρόσωπα ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα υπάρχει ηλικιακό όριο στην υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα κ.ά. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και από την πλευρά του Δημοσίου για την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, ώστε να μην γίνονται κατασχέσεις μισθών που βρίσκονται στην τράπεζα για χρέη προς το κράτος ή τις τράπεζες. Ανήγγειλε επίσης τη λειτουργία της «ψηφιακής εφορίας» από το 2016 με ελαχιστοποίηση της επαφής των φορολογουμένων με τις ΔΥΟ, ενώ σήμερα, όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη διαδικασίες όπως η μεταβίβαση ακινήτων που γίνονται χειρόγραφα.