Πολυνομοσχέδιο: Προσθήκη της τελευταίας στιγμής για τα διαθέσιμα των Ταμείων

Μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται εντός του μήνα προς ψήφιση και περιέχει μέτρα - φωτιά, αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων κρατικών φορέων και δίνει πλήρη εποπτεία και εξουσίες του υπουργού των Οικονομικών σε αυτά. Σύμφωνα με την έκτακτη διάταξη αυτή θα υπάρχει ένας ενιαίος λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών και εκεί θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του δημοσίου.

Ο λογαριασμός αυτός που θα έχει το όνομα “Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου” θα συσταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου. Μέσω του λογαριασμού αυτού ο υπουργός Οικονομικών, θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού, και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

Ακόμη μια διάταξη που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο την τελευταία στιγμή είναι αυτή που προβλέπει την αύξηση από τα 50.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ για το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, πάνω από το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ενώ αντίστοιχα αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το ληξιπρόθεσμο (άνω των τεσσάρων μηνών) χρέος προς το δημόσιο, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.