Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ για το ΦΠΑ στα νησιά

Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε 6 νησιά του Αιγαίου μετά την πρώτη προσφυγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από επιχειρηματίας της Μυκόνου.
 
 
Στην προσφυγή του, ο επιχειρηματίας ο οποίος διατηρεί εστιατόριο, ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η σχετική υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία από 1.10.2015 ισχύει αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο.
 
Ο επιχειρηματίας καταγγέλλει  την επίμαχη υπουργική απόφαση ως παράνομη και υποστηρίζει ότι αντίκειται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισότητας των πολιτών  καθώς «ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και  να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων» και υπογραμμίζει ότι «η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε ορισμένα μόνο νησιά,  χωρίς  να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ισοδυναμεί με επιβολή νέου φόρου στα νησιά αυτά».
 
Ο επιχειρηματίας καταγράφει ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας αφού οι κάτοικοι των 6 αυτών νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.  
 
Τέλος, υπογραμμίζει ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Με το άρθρο 120 αυτής της Ευρωπαϊκής οδηγίας –όπως υπογραμμίζεται στην προσφυγή- καθιερώνεται μικρότερος συντελεστής ΦΠΑ στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος.