Τρία βαριά χτυπήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Βαρύ φορολογικό χτύπημα θα δεχθούν τις επόμενες μέρες οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η αρχή γίνεται με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα «χτυπήσει την πόρτα» 6,1 εκατ. φορολογουμένων τις επόμενες ημέρες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φόρου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι και με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου που προβλέπουν κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο και φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ και αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα.

Για φορολογική εξόντωση κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αναφορικά με την προβλεπόμενη περαιτέρω επαύξηση των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών 11% και 33% σε 15% και 35% αντίστοιχα, αλλά και με την επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων.

Το Μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να καταργηθεί η διάταξη για την εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο. Με την κατάργηση του ευνοϊκού μέτρου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ για ενοίκια που δεν εισέπραξαν ποτέ. Το τρίτο φοροχτύπημα που θα δεχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έρχεται με την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα. Στην περίπτωση που θα παραμείνει ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα αυτά, τότε ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα.