Ευρωζώνη: Αρνητικό πρόσημο για τον πληθωρισμό αλλά η ΕΚΤ δεν αλλάζει

Ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη ίσως εισέλθει σε αρνητικό έδαφος τους επόμενους μήνες αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εμμείνει σε μια "πολιτική με σταθερά χαρακτηριστικά", δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Είναι πολύ πιθανόν, εμείς στην ευρωζώνη, να βρεθούμε τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους μήνες σε αρνητικό έδαφος μια ή δυο φορές» είπε ο Νοβότνι σε δημοσιογράφους σε οικονομικό συνέδριο, λέγοντας ότι αυτό θα είναι αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών πετρελαίου και ενέργειας.

«Η κεντρική τράπεζα έχει μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό, το οποίο σημαίνει ότι δεν αντιδρούμε σε κάθε μικρή αλλαγή».

Χθες, η ΕΚΤ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας για πιθανές περαιτέρω δυσκολίες από την Κίνα και ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

«Φυσικά υπάρχει ένας αριθμός θεωρητικών δυνατοτήτων να δοθεί επιπρόσθετη ώθηση, είτε σε όρους χρονικής διάρκειας του προγράμματος ή του ύψους του», είπε αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να αγοραστούν διαφορετικοί τίτλοι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι φυσικά και υπάρχουν όρια στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής» πρόσθεσε.

Ο Νοβότνι είπε ότι ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσουν και οι περισσότερο ευέλικτες δημοσιονομικές πολιτικές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην εξαναγκαστούν χώρες όπως η Ισπανία να μειώσουν το έλλειμμά τους πολύ απότομα προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τις διαδικασίες αναδιάρθρωσής τους.

«Είναι λογικό σε αυτή την οικονομική κατάσταση να δούμε κάποια μακροοικονομική ευελιξία σε ό,τι αφορά το σύμφωνο σταθερότητας» είπε.