“Mαύρη Δευτέρα” για το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από έναν και πλέον μήνα αναγκαστικής αργίας και οι ανησυχίες για κατάρρευση είναι διάχυτες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτώση 22% και δε διαφαίνεται τάση για σημαντική ανάκαμψη. Μεγάλο χτύπημα δέχονται οι τράπεζες που βρίσκονται κοντά στο limit down, αλλά προς το παρόν ο όγκος των συναλλαγών είναι χαμηλός. Πάντως, όπως πολλοί ανέμεναν, απαγόρευσε εκ νέου τις ανοικτές πωλήσεις η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:45, διαμορφώνεται στις 671,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 15,86%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 45,78 εκατ. ευρώ.

Κλειδωμένες στο κατώτατο όριο διακύμανσης του -30% βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Bloomberg, αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.

Η επανεκκίνηση των συναλλαγών αφορά όλες τις μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζικών, ενώ τα όρια ημερήσιας μεταβολής θα παραμείνουν στο +30% και -30%. Το Χρηματιστήριο είναι δύο ταχυτήτων. Άλλες δυνατότητες θα έχουν οι ξένοι και άλλες οι Έλληνες.

Συγκεκριμένα μόνο με πιστωτικά υπόλοιπα στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς και νέο χρήμα στους Τραπεζικούς λογαριασμούς θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές οι εγχώριοι επενδυτές.

Η Υπουργική απόφαση επιτρέπει την μεταφορά κεφαλαίων ανάμεσα στις Ελληνικές Τράπεζες τόσο για τις χρηματιστηριακές εταιρείες όσο και για τους θεσμικούς επενδυτές και τις Ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν κανένα περιορισμό.

Ως νέα κεφάλαια νοούνται αυτά που προέρχονται

α) από έμβασμα εξωτερικού,

β) από το προϊόν πώλησης χρηματοπιστωτικών μέσων

γ) από επιστροφή ασφαλειών (margin),

δ) από χρηματικές διανομές στους δικαιούχους των χρηματοπιστωτικών μέσων (πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων),

ε) από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα στ) από υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται στην Ελλάδα και

ζ) από καταβολή σε μετρητά σε Πιστωτικά Ιδρύματα και Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Εάν πρόκειται για την αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχές), ή το άνοιγμα θέσεων επί Παραγώγων, τα νέα κεφάλαια πρέπει να έχουν πιστωθεί μετά την έναρξη ισχύος της Υπουργικής απόφασης.

Με το άρθρο 4 επίσης επιτρέπονται οι μεταφορές κεφαλαίων στην Ελλάδα για την απόκτηση νεοεκδιδόμενων χρηματοπιστωτικών μέσων που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου, ή έκδοσης ομολογιακού δανείου και κάθε είδους τίτλων που εκδίδονται από Πιστωτικά Ιδρύματα προς ανακεφαλαιοποίηση τους.

Επιπλέον, λόγω του παρατεταμένου διαστήματος αναστολής της διαπραγμάτευσης, το Χ.Α. αποφάσισε τη διαγραφή όλων των υφιστάμενων εντολών διαρκείας (life orders) σε όλες τις Αγορές του Χ.Α. και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) -Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ).

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 797,52 μονάδες με άνοδο 2,03%, σε μία ανοδική κίνηση που είχε ανεβάσει στροφές κατά το τελευταίο 40λεπτο, από πονταρίσματα για πιθανή επίτευξη συμφωνίας τότε.

Εν όψει των ειδικών συνθηκών και της μεταβλητότητας κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξουν οι όροι διακοπής των μετοχών. Οι αλλαγές αφορούν το στατικό όριο ΑΜΕΜ ( Αυτόματος μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας - διακύμανση της τιμής από την τελευταία πράξη που έχει εκτελεστεί) το οποίο από 10% που ήταν υποχωρεί στο 7%.