Σε… απαρτία πλέον οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών (μετά και την άφιξη της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, στην Αθήνα) με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν και σήμερα τις εργασίες τους με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν, ενώ υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων.

Εξάλλου, μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας.

Οι θεσμοί, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας.

Παράλληλα, ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας.

Όσον αφορά στο δημοσίευμα των Financial Times, που αναφέρει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις, ενώ επισημαίνουν ότι η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ έχει κάνει δεκάδες αναφορές στο θέμα αυτό.