Το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση χρέους

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως φαίνεται να αποφάσισε αργά χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, και αποτυπώνεται σε έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή των Financial Times.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας, το ΔΝΤ αποφάσισε να συμμετάσχει στη διαδικασία εκπόνησης του νέου προγράμματος (γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έλευση στην Αθήνα της εκπροσώπου του, Ντέλια Βεσκουλέσκου), όμως όπως επισημαίνεται στο έγγραφο δεν μπορεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της χώρας.

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στις συζητήσεις προκειμένου το νέο πρόγραμμα που θα καταρτιστεί να είναι συνεπές προς τις αρχές του Ταμείου. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό να συμμετάσχει στη διαδικασία της προκαταρκτικής συμφωνίας (staff level agreement).

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα δεύτερο στάδιο, εφόσον όμως η Ελλάδα συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, και κυρίως οι εταίροι στην Ευρωζώνη αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μία ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.