Με κρυφτό ΔΝΤ επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα

Μπορεί η τρόικα να επιστρέφει και πάλι σήμερα στην Αθήνα, σε ότι αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά ανοιχτό παραμένει την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο να μην μεταβεί η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Οι δανειστές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να χαριστούν με κανένα τρόπο στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα περιμένουν το πρώτο ελληνικό σφάλμα για να απασφαλίσουν την περόνη.

 Και το δεδομένο αυτό όμως δείχνει πως μπορεί οι νόμοι με τα προαπαιτούμενα ψηφίζονται στη Βουλή, τίποτε δεν εγγυάται όμως ότι αυτά αρκούν ή πως οι δανειστές δεν θα βάζουν και άλλα εμπόδια. Και ενώ η Αθήνα επείγεται για συμφωνία και λεφτά πριν τις 20 Αυγούστου, οι δανειστές δεν δείχνουν μεγάλη διάθεση να προστρέξουν για άμεση χρηματοδότηση της χώρας μας, ώστε να καλυφθούν χρόνος και χρήματα που χάθηκαν τους τελευταίους μήνες. 
 
Απροσδιόριστη η στάση του ΔΝΤ 

Ανοιχτό άφησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το ενδεχόμενο να μη μεταβεί στην Αθήνα αύριο ή το Σάββατο η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82-86 δισ. ευρω.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι συνομιλίες προμηνύοντι "δύσκολες" και θα απαιτούσαν, ως προϋπόθεση, μια "συγκεκριμένη" δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

"Ο δρόμος εμφανίζεται σαφώς δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας", δήλωσε ο Ράις, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα "θα εξαρτηθεί" από την έκβαση των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με συμμετοχή και εκπροσώπων του ESM αυτή τη φορά, αφότου ψηφίστηκε χθες το βράδυ και ο δεύτερος γύρος των προαπαιτούμενων που είχαν θέσει οι δανειστές για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.