Τι περιμένει η ΕΚΤ για να αυξήσει τη ρευστότητα προς τις τράπεζες

Δύο “προαπαιτούμενα” θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ανοίξει και πάλι την “κάνουλα” της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη να αυξήσει και πάλι την παροχή ρευστότητας, που έχει “παγώσει” εδώ και μερικές εβδομάδες, αν οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία των Βρυξελλών περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο, και αν υπάρξει η διαβεβαίωση προς την ΕΚΤ ότι τα ομόλογα που λήγουν στις 20 Ιουλίου θα αποπληρωθούν κανονικά.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Reuters, αν η Βουλή εγκρίνει τα μέτρα την Τετάρτη, είναι πιθανό η Ευρώπη να συμφωνήσει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα, μία κίνηση που θα καταστήσει εφικτή την αποπληρωμή των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα επανεξετάσει το θέμα της Ελλάδας την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Πάντως, όπως σημειώνεται, ακόμα και αν η παροχή ρευστότητας αποκατασταθεί, οι τράπεζες θα ανοίξουν μεν, όμως τα capital controls θα συνεχιστούν.

Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ, παράλληλα, θα επέτρεπε στην Τράπεζα της Ελλάδος να αποδεσμεύσει προς τις τράπεζες ρευστό που για την ώρα διατηρεί δεσμευμένο για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.