Έλληνας αξιωματούχος: Κλειστές επ’ αόριστον οι τράπεζες

Κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς αργίας τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου οικονομικών, θα παραμείνουν κλειστές, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πότε θα ανοίξουν ξανά.  

Εν τω μεταξύ, σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί η τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα συζήτησης τη χορήγηση ρευστότητας έκτακτου χαρακτήρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Το γεγονός ότι οι πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι είναι αντικρουόμενες και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι αρκετά δύσκολο να αυξήσει η ΕΚΤ τη χορήγηση του ELA πριν την Τετάρτη, πριν δηλαδή την ψήφιση των προαπαιτουμένων από την ελληνική Βουλή. Μάλιστα πριν από λίγα λεπτά πηγές του Reuters φέρονται να επιβεβαιώνουν αυτή την εξέλιξη, δηλώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασιστεί σήμερα η διατήρηση του ELA.

Ωστόσο από χθες το βράδυ υπάρχουν φήμες ότι μετά από μία συμφωνία στη Σύνοδο η ΕΚΤ θα μπορούσε να χορηγήσει άμεσα περί τα 1,8 δισ ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων, με τα capital controls πάντα σε ισχύ.