Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους Έλληνες

Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει "πολύ, πολύ ισχυρή δέσμευση" για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της.

Ο Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, επεσήμανε ακόμα πως υπάρχουν διαφωνίες ως προς την ουσία των ελληνικών προτάσεων και κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τις παρατηρήσεις των υπουργών και των θεσμών, ώστε να γίνουν βελτιώσεις.

Πάντως, παραδέχθηκε πως "θα είναι μία αρκετά δύσκολη συνάντηση".

Σόιμπλε: Αδύνατο το κούρεμα χρέους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε για μία ακόμα φορά σκληρή στάση, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πιθανότητα διαγραφής χρέους, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών, και προβλέποντας "εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις".

Σαπέν: Ο ρόλος μας είναι ενωτικός

"Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ενωτικός", δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι ένα επιτυχές αποτέλεσμα είναι αναγκαίο για όλους.

Ο Σαπέν αναγνώρισε δύο σημαντικά σημεία προόδου. Πρώτον ότι η ελληνική κυβέρνηση με "πολιτική αποφασιστικότητα" και "θάρρος" ζήτησε και πήρε την εντολή της πλειοψηφίας της Βουλής για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, ότι οι θεσμοί αξιολόγησαν τις ελληνικές προτάσεις ως καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά το πότε, πώς και με ποιον ρυθμό θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Μετά, είπε, εφόσον έχει ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, οι εταίροι πρέπει να δώσουν την αναγκαία στήριξη στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη, ανέφερε, "δεν χάθηκε μόνο εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης. Είχε χαθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις".

Ο Σαπέν επιβεβαίωσε πως είχε, νωρίτερα, συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του και δήλωσε ότι έλαβε τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι πρώτες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα νομοθετηθούν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ανέφερε ότι είχε συναντηθεί τις προηγούμενες μέρες και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους είπε ότι η Γαλλία είχε πάντα σταθερή θέση, ότι η συζήτησή του δεν είναι "ταμπού" και ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή της ονομαστικής του αξίας, γιατί δεν το επιθυμούν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Καζιμίρ: Μεγάλο πρόβλημα με το χρέος

"Μεγάλο πρόβλημα" βλέπει ο Πήτερ Καζιμίρ, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στις δηλώσεις του κατά την είσοδό του στο Eurogroup, είπε πως σήμερα οι 19 υπουργοί θα αξιολογήσουν την ανάλυση που έκαναν οι θεσμοί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προβλέποντας ότι σ’ αυτό το σημείο θα υπάρχει "πρόβλημα".

Επίσης, ανέφερε πως υφίσταται ακόμα χάσμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε πως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά θα ήταν κατάλληλο για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος αλλά δεν είναι ικανοποιητικό για το τρίτο.

Γεωργιάδης: Έτοιμοι να στηρίξουμε το ελληνικό αίτημα

Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup.

O κ.Γεωργιάδης είπε ότι "η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης", γιατί όπως είπε, "η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα".

Ανέφερε ότι "οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική".

Πάντοαν: Ο δρόμος δεν είναι εύκολος

"Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στο Eurogroup, και προέβλεψε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μακρά.

Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Νούναν: Καταστροφή το δημοψήφισμα

"H εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση ανοικοδομείται", δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το Eurogroup πριν πάρει την απόφασή του έχει ανάγκη από διευκρινίσεις σε ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων. Σε αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται, όπως είπε ο Μ. Νούναν, το ζήτημα των τραπεζών και πώς σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που είναι αναγκαίο να προστεθούν στις υπάρχουσες ελληνικές προτάσεις.

Ανέφερε πως "το δημοψήφισμα μπορεί να ήταν μια μεγάλη πολιτική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο κατέληξε σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή".

Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος για τη χθεσινή ευρεία συναίνεση που κέρδισε η κυβέρνηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει να εφαρμόζει τα μέτρα της ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο Μ. Νούναν, αναμένει, όπως είπε, να δει αυτές τις κινήσεις την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.