Συμφωνία – γέφυρα: Οι κινήσεις Ντράγκι για τα… ΑΤΜ και τη χρεοκοπία

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες υπό την προϋπόθεση ότι διαφαίνεται συμφωνία ανέφεραν Γάλλοι αξιωματούχοι στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας κάποιο προσχέδιο προγράμματος.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ένα πρόγραμμα γέφυρα για τις άμεσες ανάγκες της Ελλάδας τον Ιούλιο, οι οποίες ανέρχονται σε κάτι λιγότερο από 6 δισ. ευρώ (3,5 δισ. στην ΕΚΤ και 2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ), μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο εφόσον τεθεί επί τάπητος ένα πλήρες πρόγραμμα.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης στη Σύνοδο Κορυφής, ο Μάριο Ντράγκι πάντως είχε εμφανιστεί έτοιμος να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακής.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε για αυτό τους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

Σήμερα, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης για να εξεταστεί κατά πόσο θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα των σχεδόν 90 δισ. ευρώ η ρευστότητα μέσω ELA, ενώ τη Δευτέρα είχε διατηρηθεί με το παράλληλο κούρεμα ωστόσο των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που είχε συμβάλλει στον περιορισμό της άντλησης ρευστότητας.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ έρχεται την ώρα που η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών παρά τα capital controls έχει φτάσει στο ναδίρ, ενώ την ίδια ώρα το διεθνές πρακτορείο Reuters αναφέρει επικαλούμενο πηγές ότι είναι εξαιρετικά πιθανό μέσα στις επόμενες ημέρες να ξεμείνουν από ρευστό τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Με τις αναλήψεις από τα αυτόματα μηχανήματα να έχουν την τελευταία εβδομάδα ανώτατο όριο τα 60 ευρώ την ημέρα και τα καταστήματα των τραπεζών να παραμένουν κλειστά, οι προμήθειες αρχίζουν να φθίνουν αισθητά γρήγορα, συμπληρώνει.

Μια πηγή εξοικειωμένη με το τραπεζικό σύστημα της χώρας δήλωσε ότι αναμένεται κάποια μηχανήματα ΑΤΜ να αρχίσουν να ξεμένουν από χρήματα ήδη από την Τετάρτη, ενώ μια άλλη πηγή, ένας τραπεζίτης από την Ελλάδα, ανέφερε πως τα χρήματα επαρκούν για δύο ακόμα ημέρες.

«Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα μετρητών που θα αρχίσει σύντομα να φαίνεται, ανέφερε η πρώτη πηγή μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Τα € 60 την ημέρα πράγματι παρέτειναν τη "ζωή" των ΑΤΜ, αλλά στην ουσία τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν από αύριο».

«Η δεύτερη πηγή, ένας ανώτερος τραπεζίτης σε ελληνική τράπεζα που μίλησε, επίσης, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, συμπλήρωσε πως το σύστημα των ΑΤΜ της χώρας θα παραλύσει εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν σφραγίσει μια συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.

Δεν ξέρω αν τα ΑΤΜ θα ξεμείνουν από χρήματα την Τετάρτη ή την Πέμπτη το βράδυ, αλλά αν δεν έχουμε μια συμφωνία ή μια ενδιάμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους νομίζω ότι  2-3 ημέρες είναι αρκετές για να συμβεί το χειρότερο σενάριο», ανέφερε ο τραπεζίτης στο πρακτορείο Reuters.