Ρούτε: Αν θέλει ευρώ η Ελλάδα, να δεχθεί βαθιές μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα οφείλει να δεχθεί να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στην ολλανδική βουλή μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Ρούτε σημείωσε ότι η κυβέρνησή του είναι απρόθυμη να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα, εκτός εάν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευτεί στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

"Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε βρισκόμαστε σε αδιέξοδο", επεσήμανε. "Δεν υπάρχει καμιά άλλη επιλογή, πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις", επέμεινε ο Μαρκ Ρούτε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας υπογράμμισε ότι οι πιστωτές δεν προτίθενται να καταρτίσουν νέα πρόταση κι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει εκείνη τη δική της νέα πρόταση ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Όμως και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο ξεκαθάρισε πως το όποιο νέο έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει "αυστηρούς όρους", παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες.

Μιλώντας αργότερα στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θέλει, εάν είναι εφικτό, η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. "Το εάν αυτό είναι εφικτό ή όχι θα εξαρτηθεί πράγματι από αυτά που θα ακούσουμε αύριο (...). Αύριο θα εξετάσουμε εάν είναι εφικτό, στη βάση αυτών που θα μας πουν οι Έλληνες", είπε ο Ντάισελμπλουμ στο κοινοβούλιο.