Ο Σόιμπλε… προειδοποιεί τον Τσακαλώτο: “Δε θα έχει εύκολο έργο”

“Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά η κατάσταση δεν έγινε πιο εύκολη”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι “η κατάσταση για την Ελλάδα και για τους ανθρώπους στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι για τους ανθρώπους στις άλλες χώρες”.

“Αύριο έχουμε Eurogroup. Μπορεί εκεί να ακούσουμε από τον Έλληνα συνάδελφο τι έχουν να μας προτείνουν, μετά την απόφαση στην Αθήνα”, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία, μετά την συνάντηση με τους ομολόγους του από την Πολωνία και την Γαλλία, στο πλαίσιο της συνάντησης της Ομάδας της Βαϊμάρης. “Δεν μπορώ να σχολιάσω μια πρόταση που δεν έχω λάβει. Δεν έκανα ούτε χθες σχόλιο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Υπάρχει το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι σεβόμαστε την απόφαση, αλλά, όπως είχαμε πει, η κατάσταση δεν έγινε πιο εύκολη για την Ελλάδα”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την προσωπική του σχέση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι “δεν υπήρχε ποτέ προσωπικό πρόβλημα και δεν θα υπάρξει ούτε μετά τη δήλωσή του ότι δεν είναι πια υπουργός Οικονομικών”. Υπήρχε διαφωνία επί της ουσίας, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, και ανέφερε ότι για τον οποιοδήποτε διάδοχό του δεν θα είναι εύκολο να βρει λύση με τους συναδέλφους του στο Eurogroup για τα δύσκολα προβλήματα στη χώρα του.

Ερωτηθείς σχετικά με τη “συμμετοχή” του στην εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το δημοψήφισμα αφορούσε στην απόφαση του ελληνικού λαού για ένα ερώτημα σχετικά με την Ελλάδα σε μια δύσκολη κατάσταση και πρόσθεσε ότι “η κατάσταση για την Ελλάδα και για τους ανθρώπους στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι για τους περισσότερους σε άλλες χώρες”.

Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε ότι τον ενόχλησε η καμπάνια: “Είμαι στην πολιτική αρκετό καιρό ώστε να μην εντυπωσιάζομαι εύκολα από το τι γράφουν λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά ΜΜΕ. Με όλο τον σεβασμό, το δημοψήφισμα δεν αφορούσε κάποια προσωπικότητα εκτός Ελλάδος. Είμαι μέλος της γερμανικής κυβέρνησης επειδή εξελέγην από τους ψηφοφόρους στην Γερμανία”, κατέληξε.