Οι ουρές των ΑΤΜ βλέπουν… Φρανκφούρτη: Θα αυξήσει η ΕΚΤ τον ELA;

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση, ελπίζοντας σε μία θετική απόφαση που θα επιτρέψει το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Με το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, λόγω της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας, η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει αίτημα για αύξηση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, με κυβερνητικούς παράγοντες να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το αίτημα αυτή τη φορά θα γίνει αποδεκτό.

Μάλιστα, με δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως “αν δε μας αυξήσουν τον ELA θα είναι σαν να θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση”.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες αποφάσεις της, με δεδομένο ότι οι “σκληροί” κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή τη διακοπή της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, με τον Μάριο Ντράγκι να αντιστέκεται στις πιέσεις αυτές, αλλά και να τηρεί στάση αναμονής ως προς τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, περιμένοντας κάποιο θετικό σημάδι που να προμηνύει συμφωνία προτού εισηγηθεί αύξηση του ELA.

Επιβαρυντικό για την απόφαση της ΕΚΤ είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου βρίσκεται εκτός προγράμματος διάσωσης, που πριν από μερικές εβδομάδες ο Μάριο Ντράγκι έθετε ως προαπαιτούμενο για να συνεχιστεί η στήριξη της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες για την ώρα παραμένει άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ παραμένει, αν και δεν είναι σαφές για πόσο καιρό επαρκούν τα διαθέσιμα των τραπεζών και αν θα μπορέσουν να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα οι αναλήψεις και τις επόμενες ημέρες, καθώς με δηλώσεις τους την περασμένη εβδομάδα τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όσο και η Λούκα Κατσέλη διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν χρήματα μέχρι τη Δευτέρα, χωρίς να διευκρινιστεί το τι θα γίνει από την Τρίτη.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, και σήμερα θα ανοίξουν υποκαταστήματα όλων των τραπεζών για όσους δεν έχουν κάρτες ανάληψης από ΑΤΜ, προκειμένου να “σηκώσουν” μέχρι 120 ευρώ από τη σύνταξή τους.