Κατσέλη: Ανυπόστατο το σενάριο για κούρεμα καταθέσεων άνω των 8.000

«Το δημοσίευμα των Financial Times - το οποίο κάνει λόγο για κούρεμα όλων των καταθέσεων άνω των 8.000 - είναι πλήρως ανυπόστατο, δεν υπάρχει κανένα σενάριο. Η καθορίζεται από την ΕΚΤ», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.

Θυμίζουμε ότι η εφημερίδα ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της πως το “κούρεμα” αυτό θα γίνει - αν γίνει - σε καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ και θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 30%, ενώ θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όπως θα συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.

Το κούρεμα, σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, “θα λάμβανε χώρα στο πλαίσιο μίας γενικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα στήριξης”.

Η Λούκα Κατσέλη συμπλήρωσε ότι ΕΚΤ έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται στη διάθεσή της, και βρίσκεται σε συνεργασία με τις τράπεζες για την εγγύηση των καταθέσεων, τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει προοπτική, να κουρευτούν οι καταθέσεις, ανέφερε ότι η φερεγγυότητα καθορίζεται από την ΕΚΤ. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες εάν υπάρξει πρόβλημα σε κάποια τράπεζα μέσα στην Ευρωζώνη.

«Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Να πω πάντως ότι το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων δεν έχει περάσει ακόμα στην ελληνική νομοθεσία. Δεν υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία η εγγύηση των καταθέσεων αυτή τη στιγμή, υπάρχει όμως σχετική κοινοτική οδηγία», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΕΤ.

Αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης του ορίου αναλήψεων η κυρία Κατσέλη ανέφερε ότι «μέχρι το πέρας της τραπεζικής αργίας η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη. Εάν κάποιος πολίτης θέλει να πάει στο ΑΤΜ να τραβήξει χρήματα μέσα στο σαββατοκύριακο, μπορεί να το κάνει. Είχαμε μία συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ για να δούμε ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες από την Τρίτη και μετά. Με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από την Τρίτη το πρωί θα καθοριστούν τα όρια ρευστότητας».