FT: Σχέδια για κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ

Σχέδια πιθανού κουρέματος καταθέσεων επεξεργάζονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times, με το “κούρεμα” μάλιστα να θεωρείται όλο και πιο πιθανό σενάριο για τουλάχιστον μία τράπεζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, το “κούρεμα” αυτό θα γίνει (αν γίνει) σε καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ και θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 30%, ενώ θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όπως θα συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.

Το κούρεμα, σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, “θα λάμβανε χώρα στο πλαίσιο μίας γενικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα στήριξης”.

“Δεν είναι κάτι που θα γίνει αμέσως”, εξηγεί η ίδια πηγή.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στους FT ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για επιβάρυνση των καταθετών σε ελληνικές τράπεζες, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κηρύσσοντας τις ελληνικές τράπεζες μη βιώσιμες ή προχωρώντας σε δανεισμό έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με Έλληνα τραπεζίτη, για την ώρα οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, όμως “προφανώς οι τράπεζες θα επηρεαστούν από το πόσο γρήγορα η χώρα μπει σε νέο πρόγραμμα”, κάτι που θα εξαρτηθεί κατά τον ίδιο από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι ελληνικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, με βάση όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως το κρατικό ταμείο ασφαλείας των καταθέσεων διαθέτει μόνο 3 δισ. ευρώ, τα οποία δεν αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών. Έτσι, και με δεδομένο ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πολύ λίγες, “έχει νόημα οι τράπεζες να εξετάζουν την επιβολή κουρέματος στους μικροκαταθέτες, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίσης... Θα μπορούσε να παρουσιαστεί ακόμα και σαν εφάπαξ φόρος”, δήλωσε ένας αναλυτής στους Financial Times.

Πάντως, μιλώντας αργά το βράδυ της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το "εντελώς αβάσιμο", αν και παραδέχθηκε πως αν δεν υπάρξει ενίσχυση της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του μηχανισμού ELA θα υπάρχει πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες.

"Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια σε καμία ελληνική τράπεζα, ούτε καν ως ασκήσεις επί χάρτου", διευκρίνισε.

Κατηγορηματική ήταν και η διάψευση από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, που σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για "κακόβουλη φήμη", ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους Financial Times να ανακαλέσουν το δημοσίευμα, που χαρακτηρίζεται "προβοκάτσια", "υπονόμευση του δημοψηφίσματος", "ψευδέστατο" και "νοσηρό".