Βαρουφάκης: Το “όχι” μας είναι υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης

Η σύσταση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα είναι υπέρ του ευρώ και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά κατά της συγκεκριμένης λογικής από την οποία διαπνέεται η πρόταση των δανειστών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις συζητήσεις του Eurogroup, σημείωσε πως του κάνει μεγάλη εντύπωση η αναντιστοιχία των όσων λέγονται κεκλεισμένων των θυρών σε προσωπικό επίπεδο και όσων λέγονται σε συνεντεύξεις τύπου, ενώ διευκρίνισε πως η συνεργασία του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι “ιδιαίτερα καλή”.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως η απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα έχει ενεργοποιήσει την Ευρώπη, ώστε επιτέλους να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει καλές προτάσεις από την πλευρά των δανειστών.

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η πρόταση της 25ης Ιουνίου έχει αποσυρθεί από το τραπέζι, και άρα το δημοψήφισμα είναι άνευ αντικειμένου, ο κ. Βαρουφάκης αντέτεινε ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup η συζήτηση έγινε πάνω σε αυτήν την πρόταση των θεσμών, και άρα “προφανώς υπάρχει ακόμα αυτή η πρόταση, η ιστορία δεν έχει λήξει”.

Εκτίμησε ακόμα πως η Ευρώπη έστω και την τελευταία στιγμή “ξέρει πώς να αποσπάσει μία λύση από τα σαγόνια της αποτυχίας”.

Ερωτηθείς για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην “κουρευτούν” τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, τόνισε ότι γι' αυτό σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται με την ευνοϊκή του παρέμβαση ο Μάριο Ντράγκι, και πρόκειται για μία κίνηση “καλής θέλησης” από την ΕΚΤ.