Διευκρινίσεις από το ΔΝΤ: Τι θα γίνει μετά την καθυστέρηση πληρωμής

Απαντήσεις σε εννέα βασικά ερωτήματα γύρω από την ελληνική κρίση και το τι θα συμβεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην αποπληρώσει εγκαίρως τη δόση των 1,6 δισ. δίνει με εκτενή ανακοίνωσή του, υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

1. Τι θα ήθελε το ΔΝΤ να συμβεί για να επιλυθεί η κατάσταση;

Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες μέσα από αυτήν τη δύσκολη περίοδο οικονομικής αστάθειας. Τα στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω της ισορροπημένης προσέγγισης που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη ανάρτηση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ στο blog του, με την Ελλάδα να κάνει βήματα για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και τους Ευρωπαίους εταίρους της να παρέχουν επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους. Όπως έχει δηλώσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει την προσέγγιση αυτή με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Το ΔΝΤ γνωρίζει από την εμπειρία του με τα πολλά μέλη του ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και θέλει χρόνο. Εδώ είναι που έρχεται η χρηματοπιστωτική στήριξη του ΔΝΤ, παρέχοντας σε μία κυβέρνηση το χώρο που απαιτείται για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε βάθος χρόνου, με τρόπο που να προστατεύει τους πιο ευάλωτους και να ενισχύει την οικονομία.

2. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα εξαιτίας της αποτυχία της να κάνει την πληρωμή στην ώρα της;

Η άμεση επίπτωση είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να λαμβάνει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ υπό την τρέχουσα συμφωνία που έχει παραταθεί και το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι να πληρώσει τα οφειλόμενα. Αυτή είναι μία δεδομένη διαδικασία όταν ένα μέλος αποτυγχάνει να αποπληρώσει το ΔΝΤ. [...] Η Ελλάδα παραμένει μέλος του Ταμείου, με δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο. Ο ετήσιος έλεγχος της οικονομίας κάθε κράτους-μέλους [...] θα συνεχίσει να αποτελεί υποχρέωση, Για την ώρα, η Ελλάδα θα μπορεί επίσης να ζητήσει τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ – δηλαδή, πρόσβαση στην τεχνογνωσία του ΔΝΤ σε διάφορα οικονομικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η φορολογία και οι πολιτικές στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

3. Υπάρχει περίοδος χάριτος;

Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Όταν ένα κράτος-μέλος αποτυγχάνει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το ΔΝΤ εγκαίρως, βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής. Με βάση τις διαδικασίες του ΔΝΤ, ο διευθυντής ενημερώνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Δεδομένης της υψηλής σημασίας του ελληνικού προγράμματος, η διευθύντρια ενημέρωσε το Συμβούλιο άμεσα.

4. Μπορεί να αναβληθεί μία πληρωμή;

Ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει αναβολή. Το ΔΝΤ δεν παρατείνει τους όρους αποπληρωμής, ως μέρος της πολύχρονης πολιτικής του. Στόχος μας είναι να εργαστούμε με μία χώρα για να επιλύσουμε τα προβλήματά της. Πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, το ΔΝΤ χορήγησε σε κάποιες χώρες με χαμηλά εισοδήματα επιπλέον χρόνο μετά από αιτήματά τους, αλλά σε κάθε περίπτωση η παράταση αποδείχθηκε ότι δε βοήθησε στις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες ή στα θεμελιώδη οικονομικά τους προβλήματα.

5. Πώς εργάζεται το ΔΝΤ για να επιλύσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;

Το ΔΝΤ εφαρμόζει την πολιτική να εργάζεται από κοινού με τα μέλη για να άρει το καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής [...]. Το ΔΝΤ, καθοδηγούμενο από το θεσμικό του πλαίσιο, έχει υπάρξει επιτύχει σε σημαντικό βαθμό να βοηθήσει στην επαναφορά της πρόσβασης χωρών στη χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, από το 1978 ως το 1989, 19 χώρες απέτυχαν να πληρώσουν και μπήκαν σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής. Με εξαίρεση το Σουδάν και τη Σομαλία, όλα αυτά τα μέλη κατάφεραν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου να εργαστούν με το ΔΝΤ για να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Η μόνη χώρα με παρατεταμένο καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής στο πρόσφατο παρελθόν είναι η Ζιμπάμπουε.

6. Υπάρχουν ποινές για την αποτυχία αποπληρωμής;

Η πιο άμεση “ποινή” είναι ότι το μέλος δεν μπορεί πλέον να λαμβάνει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Εντός 12 μηνών, το Εκτελεστικό Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει μία κήρυξη μη επιλεξιμότητας κατά της Ελλάδας, αν αυτή συνεχίσει να βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής προς το ΔΝΤ. Αν η μη αποπληρωμή συνεχίσει για περισσότερους από 12 μήνες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ μπορεί να κηρύξει τη χώρα “μη συνεργάσιμη” στις προσπάθειες κάλυψης των οφειλών της, που θα μπορούσε να προκαλέσει αναστολή της τεχνικής βοήθειας, και κατόπιν πιθανώς αναστολή του δικαιώματος ψήφου και, τελικά, αν η μη συνεργασία είναι ακραία και παρατεταμένη, υποχρεωτική απομάκρυνση από το ΔΝΤ. Το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα βήματα είναι ευέλικτο.

7. Τι σημαίνει το καθεστώς καθυστέρησης πλήρωμής προς το ΔΝΤ για τους άλλους δανειστές της Ελλάδας;

Οι συνέπειες των συσσωρευμένων οφειλών προς το ΔΝΤ είναι στην ευχέρεια των άλλων δανειστών να αποφασιστούν.

8. Πλήττεται η δυνατότητα του ΔΝΤ να χρηματοδοτήσει άλλα μέλη από αυτή τη μη-πληρωμή;

Ο ισολογισμός του ΔΝΤ είναι ισχυρός. Με τη χρηματοδοτική δυνατότητα στο ιστορικό υψηλό των 377,1 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ είναι σε πλεονεκτική θέση για να αντιμετωπίσει πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες από άλλα μέλη.

9. Θα έχουν απώλειες οι μέτοχοι του ΔΝΤ αν η Ελλάδα δεν πληρώσει;

Όχι, οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν απώλειες.