Eurogroup: Καμία άλλη συζήτηση μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα η σύντομη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν αναμένεται νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

"Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως επιβεβαίωσε και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ σε ανάρτησή του στο Twitter, το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα να περιμένει την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής πριν προχωρήσει σε περαιτέρω συζητήσεις.

"Ας μη βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο", σημείωσε με νόημα σε άλλη ανάρτησή του.

Σε δηλώσεις του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι, όσον αφορά στο αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος που έληξε την Τρίτη, η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει, δεν υπάρχει βάση για να γίνει η παράταση αυτή, και έτσι το αίτημα απορρίφθηκε και το πρόγραμμα έληξε οριστικά.

Αναφορικά με τις αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς στις τελευταίες προτάσεις των θεσμών, σημείωσε ότι στην παρούσα φάση απλώς καταγράφηκαν οι αντιπροτάσεις αυτές.

“Η κύρια απόφαση ήταν ότι, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, της απόρριψης των προηγούμενων προτάσεων, του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή και της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για ψήφο στο “όχι”, σε βλέπουμε περιθώριο για περαιτέρω συζητήσεις σε αυτό το σημείο. Θα υπάρξουν συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, είτε σε επίπεδο Eurogroup είτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών”, εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το Eurogroup θα περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα το λάβει υπ' όψιν την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιστολή Ντάισελμπλουμ σε Τσίπρα

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup με σημερινή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απαντά ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο αίτημά του για πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης από τον ESM, μετά το δημοψήφισμα και στη βάση του αποτελέσματος που θα προκύψει.

Ο Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του υπενθυμίζει ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι θα τιμήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της χώρας, πλήρως και έγκαιρα.

Η επιστολή του Ντάισελμπλουμ καταλήγει ως εξής: "Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για χρηματοοικονομική στήριξη από τον ESM μόνο κατόπιν και επί τη βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος".