Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν πληρώνει τη δόση του ΔΝΤ

Η Ελλάδα δε θα αποπληρώσει την Τρίτη τη δόση προς το ΔΝΤ, όπως παραδέχεται και ανακοίνωσε η ίδια, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου η Ελλάδα είχε ζητήσει, όπως έχει δικαίωμα, ομαδοποίηση και των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία δόση, η οποία επρόκειτο να καταβληθεί την τελευταία μέρα του μήνα.

Το ποσό της δόσης ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ.

Την επιβεβαίωση πως η Ελλάδα δεν θα προβεί στην στην πληρωμή της δόσης ύψους 1,55 δισ ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Τρίτη, προέβη και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Ερωτηθείς από τους Financial times αν  αληθεύει ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει, ο κ. Σταθάκης απάντησε σωστά, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του Reuters που επικαλείτο έλληνα αξιωματούχο.

«Παρόλο που, όπως επεσήμανε ο Peter Spiegel τεχνικά αυτό δεν σημαίνει χρεοκοπία, δεδομένου ότι οι κανονισμοί του ΔΝΤ προβλέπουν την καθυστέρηση, η Ελλάδα εντάσσεται αυτόματα σε ένα γκρουπ μη αναπτυσσόμενων χωρών όπως Σομαλία , Κούβα και Ζιμπάμπουε – χώρες που διατηρούν «ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς το ΔΝΤ .

Ακόμα κι αν οι οργανισμοί αξιολόγησης έχουν επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Spiegel για μια μη χρεοκοπία και η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφασίσει πως αυτό θα σημαίνει πως η Ελλάδα είναι σε πτώχευση» αναφέρει το δημοσίευμα των FT.

Την ίδια δήλωση έκανε ο κ. Σταθάκης, με φόντο το Σύνταγμα, και σε συνέντευξή του στο CNN, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του πρωθυπουργού κατά την βραδινή συνέντευξή του στην  ΕΡΤ. Στην ίδια συνέντευξη άλλωστε δήλωσε πως αν η απάντηση του δημοψηφίσματος είναι ΝΑΙ η κυβέρνηση «θα σεβαστεί την απόφαση του Ελληνικού λαού».