Reuters: Η ΕΚΤ θα στηρίξει τις τράπεζες μέχρι το δημοψήφισμα

Αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση επιπλέον ρευστότητας 6 δισ. ευρώ απέρριψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Κυριακή, όμως αναμένεται να μην αποσύρει τη στήριξή της στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τράπεζα της Ελλάδος, θορυβημένη από τις αυξημένες εκροές καταθέσεων την Παρασκευή και το Σάββατο, υπέβαλε την Κυριακή στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA κατά 6 δισ. ευρώ, από τα 89 δισ. ευρώ στα 95 δισ. ευρώ. Ωστόσο, “μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την κατάρρευση των συνομιλιών, δεν μπορούσε κανείς να κάνει τίποτα διαφορετικό από αυτό που συνέβη”, αναφέρει άτομο με γνώση των συνομιλιών.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι την Τετάρτη η χώρα μας μένει ουσιαστικά εκτός προγράμματος, και η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως η στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες εξαρτάται από το αν η Ελλάδα θα βρίσκεται σε συμφωνημένο πρόγραμμα, οι πηγές του Reuters εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν στη συνάντηση της Τετάρτης να διατηρήσουν την παρούσα στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

“Δεν έχει νόημα να την σταματήσουμε τώρα. Οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν ούτως ή άλλως. Οπότε αν την “παγώσεις” για ακόμα δύο ή τρεις μέρες, δε θα είχε καμία διαφορά”, δήλωσε μία από τις πηγές του Reuters, προσθέτοντας: “Με το δημοψήφισμα θα έχεις κάποια ένδειξη για το πώς θα συνεχίσουν τα πράγματα”.