Βαρουφάκης: Ο Ντάισελμπλουμ με απέκλεισε από το Eurogroup

Για "μόνιμη ζημία" στην αξιοπιστία του Eurogroup ως θεσμού μίας ένωσης μεταξύ δημοκρατικών εταίρων, που αποφασίζουν για το κοινό τους συμφέρον, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωομάδας να απορρίψει το αίτημα της ελληνικής πλευράς για σύντομη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να ψηφίσουν απρόσκοπτα οι πολίτες στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τους δανειστές ότι πάντα προσπαθούσαν να σπρώξουν την κυβέρνηση στη λογική των μνημονίων -"ό,τι θέλετε, εφόσον είναι το μνημόνιο", ανέφερε χαρακτηριστικά- ενώ υπογράμμισε πως οι προτάσεις των θεσμών δεν θα έδιναν ένα τέλος στην ελληνική κρίση, ενώ δεν θα περνούσαν και από τη Βουλή.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών, γιατί αυτή αποτελεί ένα πακέτο που είναι όχι μόνο βαθιά υφεσιακό, αλλά και βαθιά αναδιανεμητικό, αναδιανέμοντας τα βάρη για άλλη μια φορά από τους έχοντες σε αυτούς που δεν μπορούν να τα αντέξουν.

Αναφερόμενος στον "αποκλεισμό" του από το δεύτερο μέρος της συζήτησης στο Eurogroup, όπου θα συζητηθούν οι επόμενες ενέργειες των χωρών της Ευρωζώνης, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι η μη συμμετοχή του αποτελεί προσωπική απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ και όχι συλλογική απόφαση των εταίρων.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση, μετά από αυτές τις εξελίξεις, προτίθεται να ανακαλέσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο, ενώ διεμήνυσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα την ευκαιρία να διασώσει τη διαδικασία πριν το βράδυ της Τρίτης, οπότε και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα. Επεσήμανε εξάλλου πως η κυβέρνηση δίνει μάχη για να υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής, έστω και την Τρίτη, και σε μία τέτοια περίπτωση η εισήγηση της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα θα είναι για "ναι" στη συμφωνία αυτή.