Βάιντμαν: Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, χρηματοδότηση τέλος

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να παράσχει χρηματοδότηση προς την Ελλάδα αν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταρρεύσουν οριστικά έστειλε ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, σε κοινή συνέντευξή του σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

“Δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί κράτη, στην πραγματικότητα απαγορεύεται”, τόνισε ο Βάιντμαν, ερωτηθείς σχετικά με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA. “Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν σε πολιτικό επίπεδο, η ΕΚΤ δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά μόνο να φτάσει στα απαραίτητα συμπεράσματα. Είναι θέμα της πολιτικής, των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων να αποφασίσουν αν θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Ο Βάιντμαν ξεκαθάρισε ακόμα πως η ευθύνη για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ είναι πλήρως της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι αν η Αθήνα δεν αποπληρώσει κάποια από τις δόσεις της τότε “οι συνέπειες θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν”.

Πάντως, διεμήνυσε πως η επιβίωση του ευρώ δεν εξαρτάται από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αν και μία Grexit θα εξαπλωνόταν ως ένα βαθμό σε άλλα κράτη-μέλη και θα “μετασχημάτιζε τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης”.