Ρουμελιώτης: Θυσίασαν τους Έλληνες για να κερδίσουν χρόνο οι τράπεζες

Μυστικές συναντήσεις μεταξύ στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κυβερνητικών αξιωματούχων της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν προτού η Ελλάδα υπαχθεί στο καθεστώς των μνημονίων, αποκάλυψε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στην κατάθεσή του στην επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης, οι συναντήσεις αυτές είχαν σαν αντικείμενο την υψηλή έκθεση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (περίπου 35 δισ. ευρώ και 60 δισ. ευρώ αντίστοιχα), προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να μην απαιτήσει αναδιάρθρωση χρέους, μολονότι ήταν σαφές πως αυτό δεν ήταν βιώσιμο, καθώς στην περίπτωση αυτή οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες θα είχαν τεράστιες απώλειες.

“Θυσιάστηκαν τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών προκειμένου οι ξένες τράπεζες να κερδίσουν χρόνο και να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους πριν το κούρεμα, που ακολούθησε το 2012”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμελιώτης, εξηγώντας πως το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο ήταν γνωστό σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους, κι έτσι το ΔΝΤ χρειάστηκε να τροποποιήσει το καταστατικό του για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα.

“Έκαναν λάθος υπολογισμούς” και “υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις”, σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι “οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τη χώρα μας που δεν έκανε αυτά που έπρεπε, αλλά και τους εταίρους”. “Αν η αναδιάρθρωση του χρέους γινόταν τότε (Μάιος 2010), το "κούρεμα" που θα χρειαζόταν θα ήταν μόνο 30%”, είπε, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο “θα έδινε ανάσα στην ελληνική οικονομία και δεν θα γινόταν μια τέτοια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ρουμελιώτης, “οι τότε εκτιμήσεις έλεγαν ότι, αν δεν γίνει άμεσα η αναδιάρθρωση, θα γίνει λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Δυστυχώς, επαληθεύτηκαν”.

Σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι “οι εταίροι μας πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν βλέπουν την ουσία”: Για παράδειγμα, όπως είπε, “δεν βλέπουν το πώς θα καταπολεμηθούν τα καρτέλ στην Ελλάδα, αλλά πιέζουν στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης κάποιων επαγγελμάτων (π.χ. φαρμακεία). Προσωπικά αμφιβάλλω αν η ανάπτυξη θα προκύψει έτσι”.

Κατά την έναρξη της ακρόασης, ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι από τη διεύθυνση του ΔΝΤ του ζητήθηκε να διευκρινίσει ότι σήμερα θα εκφράσει προσωπικές απόψεις, καθώς και ότι δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από το ΔΝΤ να αναφερθεί σε πληροφορίες που δεν έχουν ήδη δημοσιευτεί, με την πρόεδρο της Βουλής (και της Επιτροπής) Ζωή Κωνσταντοπούλου να επισημαίνει ότι “έχει ενδιαφέρον αυτή η κινητοποίηση του ΔΝΤ, και από το γεγονός αυτό πολλά μπορούμε να συναγάγουμε”.

“Ας μην ανησυχεί το ΔΝΤ, θα κληθεί σύντομα να καταθέσει τις απόψεις και τα πεπραγμένα του στην επιτροπή”, προσέθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου.