Η κυβέρνηση υποχωρεί για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1%;

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

«Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο» προστίθεται και επί της ουσίας ανακοινώνεται ότι έσπασε ο πάγος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ. 

Μάλιστα η επισήμανση της ελληνικής πλευράς ότι οι κύριοι Τσίπρας και Γιούνκερ θα συναντηθούν και αύριο αποτυπώνει την προσπάθεια εντατικοποίησης των συνομιλιών προκειμένου να βρεθεί χρυσή τομή μεταξύ των ελληνικών απόψεων και των θέσεων στις οποίες έχουν οχυρωθεί οι δανειστές. 

Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, σε μία προσπάθεια να φανεί πιο ευέλικτη η κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος να φτάσει το 1%, με βάση τις επιθυμίες των δανειστών. 

Παρόλ' αυτά συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών με βασικό αγκάθι τον ΦΠΑ και το ασφαλιστικό.

Οι εταίροι από την πλευρά τους θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων του 2010. 

Θυμίζουμε ότι παρά το γεγονός ότι το κλίμα ήταν βαρύ στην αρχή της ημέρας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενώ η πλευρά Γιούνκερ απέκλειε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη συνέχεια φάνηκε να αλλάζουν οι ισορροπίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.