Τι πρέπει να πληρώσουμε στο ΔΝΤ και τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσουμε

Ο χρόνος πιέζει για συμφωνία και πληρωμή του ΔΝΤ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε «ανοιχτή» γραμμή με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ στελέχη του Μαξίμου, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη ή τριμερής.

Σε έκθεσή της η Goldman Sachs βλέπει συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ τονίζει ότι: «Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί μια δόση του ΔΝΤ, δεν θα πυροδοτηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και δεν θα οδηγηθεί ο EFSF στο να ζητήσει την εξόφληση του συνόλου του δανείων. Δεν θα προκληθεί αναστολή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ωστόσο, ένα τέτοιο γεγονός θα περιπλέξει τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις και πιθανότατα θα επιταχύνει τις εκροές καταθέσεων».

Ταυτόχρονα σύμφωνα με την Bank of America σε περίπτωση που δεν πληρωθεί μια δόση ακολουθούνται συγκεκριμένα βήματα:

- Η Ελλάδα δεν πληρώνει στις 5 Ιουνίου το ΔΝΤ

- Το ΔΝΤ στέλνει την Ελλάδα ότι μία δόση βρίσκεται σε εκκρεμότητα και την καλεί να συμμορφωθεί άμεσα. 

- Σε 15 μέρες, η διοίκηση του ΔΝΤ ενημερώνει τις σχετικές επιτροπές του Ταμείου και τη χώρα ότι υπάρχει δόση σε καθυστέρηση.

- Σε έναν μήνα η διευθύντρια του Ταμείου ενημερώνει το Δ.Σ. ότι υπάρχει οφειλή σε καθυστέρηση. 

Επειδή το νέο χρέος εκδόθηκε σε Βρετανικό Δίκαιο, η αθέτηση υποχρέωσης προς ένα μέρος «πυροδοτεί»  τη χρεοκοπία για όλο το χρέος (cross default). 

Πάντως το σενάριο της μη πληρωμής του ΔΝΤ φαίνεται να απομακρύνεται. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, αναφέρει πως η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου θα πληρωθεί, τονίζοντας πως «η χώρα εκπληρώνει την εξυπηρέτηση των εξωτερικών δανείων της με εσωτερικούς πόρους εδώ, και ένα ολόκληρο χρόνο -το ίδιο θα γίνει και αυτή την φορά...».

Ο Ιούνιος έχει τέσσερις καταβολές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνολικού ύψους 1,566 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις 5 Ιουνίου πρέπει να πληρωθούν 305 εκα. ευρώ.

Στις 12/06 344 εκατ. ευρώ 

Στις 16/06 573 εκατ. ευρώ

Στις 19/06 344 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στις 12 Ιουνίου πρέπει να αντικατασταθεί και ένα έντοκο γραμμάτιο συνολικού ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ την κάλυψη του οποίου αναμένεται να αναλάβουν οι ελληνικές τράπεζες.