Ποιος θα πληρώσει τα 800 εκατομμύρια που λείπουν από τον ΦΠΑ

Την ώρα που το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάλλακτο, επιμένοντας σε περαιτέρω παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό που θα επιφέρουν μειώσεις στις συνταξιοδοτικές αποδοχές, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί το φορολογικό πακέτο Βαρουφάκη και οι αλλαγές στο ΦΠΑ, όπου εντοπίζεται χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και της πρότασης της κυβέρνησης. 

Από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων έχει καταστεί σαφές ότι από τις αλλαγές στο ΦΠΑ η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ. Αντ' αυτού, από την πλευρά της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας διαμηνύεται ότι οι παρεμβάσεις στο ΦΠΑ δεν μπορούν να αποφέρουν έσοδα πάνω από ένα δισ. ευρώ, καθώς τυχόν «υπερβολές» στις αλλαγές θα επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκόμενα, μειώνοντας την κατανάλωση και εν συνεχεία τα έσοδα του Δημοσίου. 

Μεταξύ των διαφωνιών των δύο πλευρών βρίσκεται και η επιλογή των προϊόντων, τα οποία θα υπαχθούν στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ, με τους δανειστές να ζητούν την υπαγωγή σχεδόν όλων των προϊόντων και υπηρεσιών (και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ) στον ανώτερο συντελεστή. 

Η πρόταση της Ελλάδας είναι τρεις συντελεστές ΦΠΑ (7%,14% και 22%), με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές. Κρίσιμο στοιχείο, για την ελληνική πλευρά, είναι να υπάρχει μεν ανακατανομή των βαρών και παράλληλα να μην είναι τέτοιες οι μεταβολές που θα διαταράξουν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων σε επίπεδο Brussels Group και τυχόν προσέγγιση των δύο πλευρών τόσο για το ΦΠΑ όσο και για τα άλλα ανοιχτά θέματα - αγκάθια της διαπραγμάτευσης, θα κρίνει εν πολλοίς το κατά πόσο θα μπορεί να ξεκινήσει να γράφεται μία συμφωνία ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου, όπως διεμήνυε την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση.

Οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στο Brussels Group η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, είναι αυτές που δόθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από το Μέγαρο Μαξίμου και συνοψίζονται σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια, μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα και  μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και διαβεβαιώνει ότι «δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις».