Σταθάκης: Σήμερα, το πολύ αύριο, θα τα μάθετε όλα

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Εν μέσω της διαπραγμάτευσης, λοιπόν, το λέμε αν είμαστε κοντά ή μακριά από μια συμφωνία δεν ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα. Υπάρχει ακόμα πεδίο συζήτησης. Δεν καθαρογράφεται ακόμα η συμφωνία. Ίσως δώσαμε υπερβολική έμφαση στο ότι η πολιτική συμφωνία αρκεί. Έπεσα έξω. Υπάρχουν και τεχνικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συμφωνία είναι μονόδρομος» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην εκπομπή «Online» του «Mega» και τους δημοσιογράφους Όλγα Τρέμη και Νίκο Ευαγγελάτο.

«Δεν υπάρχει η ιδέα του plan b. Η πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές είναι να βρεθεί λύση. Χωρίς λύση θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά με άγνωστες συνέπειες. Έχει βρεθεί ο τρόπος να γίνονται υποχωρήσεις. Άρα δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και σε ότι αφορά τα… εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δεν είμαι ο καλύτερος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Η κάθε άποψη είναι σεβαστή αλλά τα όσα ακούγονται περί ρήξης είναι υπερβολικά».

Αναφορικά με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως: «ο ΦΠΑ είναι ένα από τα θέματα που είναι να κλείσουν. Η κυβέρνηση προσδοκά να βάλει στα ταμεία κάτι λιγότερο από 1 δις. με δίκαιη ανακατανομή είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Δεν θέλω, όμως, να μπω σε λεπτομέρειες επί των προτάσεών μας» ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχει περίπτωση να μπει φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές αλλά και νέα υφεσιακά μέτρα. «Όλα αυτά θα τα δούμε, όμως. Κάντε υπομονή μέχρι Παρασκευή, Σάββατο και θα τα μάθετε όλα». Επιπλέον, σημείωσε πως δεν πρόκειται να υπάρχουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ ούτε ο ΕΝΦΙΑ (που θα υπολογιστεί, πιθανότατα, με τις νέες αντικειμενικές αξίες) μπορεί να αλλάξει εφέτος. 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις θα γίνει μέσα στο 2015 και πως «αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα θα δοθεί εφέτος και η 13η σύνταξη». 

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως: «ας υπάρξει μια συμφωνία. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις για το αν έχουμε ή όχι τελικά συμφωνία αλλά αυτό που πρέπει να πούμε είναι πως η όλη διαδικασία έχει πάει πολύ κακά. Από τη στιγμή που δεν έχει γραφτεί η συμφωνία μπορεί να είναι και μια κακή συμφωνία κατά τ΄ άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει τον ΕΝΦΙΑ και ξεχνάει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ όπως και το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης».