Η ΕΚΤ περιμένει το “σινιάλο” για συμφωνία με τους εταίρους

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ελληνικές τράπεζες να διακρατούν περισσότερα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αν καταστεί φανερό πως η Ευρωζώνη πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όπως ανέφερε η πηγή, το ανώτατο όριο εντόκων γραμματίων είναι πιθανό να αυξηθεί αν υπάρχει μία “αξιόπιστη προοπτική” για μία εκταμίευση από την Ευρωζώνη. “Αν το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αποδεσμευθεί, αυτό θα μπορούσε να είναι το σινιάλο”, πρόσθεσε.

Στο άρθρο του Reuters επισημαίνεται η αντίθεση στελεχών της ΕΚΤ, και ιδιαίτερα του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, προς την τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να αγοράζουν με την έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ κρατικό χρέος ισοδυναμεί με χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς την κυβέρνηση της χώρας, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το καταστατικό της.