“Ανοησίες” η αισιοδοξία της Ελλάδας για συμφωνία, λένε οι Ευρωπαίοι

Ως... ευσεβείς πόθους φαίνεται πως απορρίπτουν οι Ευρωπαίοι τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ξεκινά σήμερα η συγγραφή του κειμένου της συμφωνίας με τους δανειστές, που θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να διανυθεί προτού αρχίσει να καταρτίζεται η συμφωνία. “Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μία συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Δεν είμαστε ακόμα εκεί”, σημείωσε.

Άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, ήταν πιο αυστηροί, με έναν από αυτούς να χαρακτηρίζει “ανοησίες” τους ελληνικούς ισχυρισμούς και έναν άλλο να σχολιάζει: “Μακάρι να ήταν αλήθεια”.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε το Mega, όταν αξιωματούχος του γερμανικού υπ. Οικονομικών ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί την ώρα που η Αθήνα στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας για μια συμφωνία, στο Βερολίνο εμφανίζονται ως "Κασσάνδρες" (ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε σήμερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας), απάντησε: "Δεν είμαστε Κασσάνδρες, είμαστε ρεαλιστές. Απλά δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις".

Εξάλλου, στο σημερινό κυβερνητικό briefing στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, ρωτήθηκε εάν συμμερίζεται την άποψη της Αθήνας ότι θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία. Ο ίδιος δεν απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν είχαν υπάρξει αντίστοιχες δηλώσεις και πληροφορίες από την Αθήνα.

Όμως και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δε φάνηκε καθόλου συγκαταβατικός, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD για το θέμα της Ελλάδας.

“Το να ακούει κανείς όλα αυτά τα θετικά νέα που έρχονται από την Ελλάδα, αυτό είναι καλό”, σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που πρόσθεσε: “Όμως επί της ουσίας, δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ πιο μακριά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό εκπλήσσομαι για όσα λέγονται στην Αθήνα όλη την ώρα, και συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία”.