Reuters: Πώς η Ελλάδα μπορεί να παρακάμψει την πληρωμή στο ΔΝΤ

Μπορεί η 5η Ιουνίου να θεωρείται μία εξαιρετικά κρίσιμη ημερομηνία για την ελληνική οικονομία, καθώς η Ελλάδα καλείται να καταβάλει πληρωμή ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως φαίνεται πως ίσως να υπάρχει ένα... παραθυράκι που ενδεχομένως να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση χρόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου για να αποπληρώσει τις οφειλές της προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα θα μπορούσε να “μαζέψει” όλες τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο (τέσσερις δόσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ) και να τις αποπληρώσει στο τέλος του μήνα, χωρίς να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει την πληρωμή της 5ης Ιουνίου, για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι δεν υπάρχουν χρήματα, και να πάρει μία παράταση είκοσι και πλέον ημερών για να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση χρημάτων, με τα οποία θα αποπληρωθούν και οι δόσεις του ΔΝΤ, μεταξύ άλλων.

“Υπάρχει η δυνατότητα να μπουν μαζί αρκετές πληρωμές που η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει προς το ΔΝΤ εντός του Ιουνίου και να γίνει μόνο μία πληρωμή”, δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενημερώσει το ΔΝΤ ότι επιθυμεί να πληρώσει τα οφειλόμενα με αυτόν τον τρόπο, και το Ταμείο λογικά δεν θα είχε πρόβλημα με αυτό. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως υπάρχει η δυνατότητα αυτή.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι διευκρίνισαν πως η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το “τρικ” μόνο αν υπάρχει μία αξιόπιστη προοπτική για μία χρηματοδοτική συμφωνία, που να μπορεί να επικοινωνηθεί στις αγορές και στους πολίτες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις αγορές και bank run στη χώρα μας.

“Έτσι θα κέρδιζαν μερικές επιπλέον εβδομάδες. Αλλά αν δεν υπάρχει κάποια προοπτική για το πώς θα αντιμετωπίσουν την τελική πληρωμή, θα ήταν ρίσκο για τους Έλληνες να το κάνουν. Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες”, επεσήμανε ο πρώτος αξιωματούχος, σημειώνοντας: “Ο κόσμος πιθανόν να θελήσει να αποσύρει τις καταθέσεις του, και ποιος ξέρει τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα”.