Πλήρης νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων στην Ελβετία με φόρο 15%

Σε συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων στην Ελβετία, που θα οδηγεί σε φορολόγηση των εν λόγω χρημάτων με συντελεστή 15%, καλεί όσους έχουν αποταμιεύσεις σε ελβετικές τράπεζες η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης καταθέσεων, στο πλαίσιο της οποίας πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν χωρίς να έχουν την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι σχετικές διατάξεις για την «αυτοαποκάλυψη καταθέσεων» θα τεθούν άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. 

Η διαδικασία για τη νομιμοποίηση καταθέσεων

Ο καταθέτης θα μπαίνει από τον υπολογιστή του σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπου θα δηλώνει τις αδήλωτες καταθέσεις εξωτερικού. Εν συνεχεία θα πληρώνει το φόρο που του αναλογεί και θα αναλαμβάνει πιστοποιητικό ότι συμμορφώθηκε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών όσοι δεν νομιμοποιήσουν τα χρήματά τους ο λογαριασμός θα κλείνει και ο καταθέτης δεν θα μπορεί να ανοίξει νέο λογαριασμό στην Ελβετία. Όταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνουν οι καταθέσεις αυτές, σημείωσε πως αυτό θα αποσαφηνιστεί.

Ο υπουργός επανειλημμένα τόνισε πως από το 2017 η Ελβετία είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει τις καταθέσεις κατοίκων εξωτερικού και ότι στη βάση αυτή συμφέρει τους φορολογουμένους να προχωρήσουν σε εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων.

Για τις αδήλωτες καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες προτείνεται η καταβολή φόρου 30% με τις ίδιες προϋπόθεσεις. Όσοι νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους θα απαλλάσσονται από διώξεις για λόγους φοροδιαφυγής όχι όμως και για ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος.