Σόιμπλε: Το 2012 μπορούσα να εγγυηθώ για την Ελλάδα. Τώρα όμως όχι!

Απρόθυμος να επαναλάβει τη διαβεβαίωση που είχε δώσει το 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εμφανίστηκε, μιλώντας στις εφημερίδες Wall Street Journal και Les Echos, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εντείνοντας την πίεση προς την ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς αν θα επαναλάμβανε σήμερα τη διαβεβαίωση εκείνη, ο Σόιμπλε απάντησε: “Θα έπρεπε να σκεφτώ πάρα πολύ πριν την επαναλάβω σε αυτή τη σημερινή κατάσταση”.

“Η ανεξάρτητη, δημοκρατική απόφαση των Ελλήνων πολιτών μας άφησε σε μία πολύ διαφορετική κατάσταση”, τόνισε, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών απέρριψε εξάλλου τις προτάσεις της Κομισιόν για να δοθεί μία λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, καλώντας την να μην ξεπερνά τις αρμοδιότητές της. “Πολλοί μιλούν για πράγματα που είτε δεν κατανοούν, είτε δεν είναι στις αρμοδιότητές τους. Η Κομισιόν παίζει το ρόλο της ως μέρος των τριών θεσμών. Αλλά δρα εντός των ορίων της”, επεσήμανε.

Για το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε: “Η Ελλάδα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, δεν έχει πια το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρσι, και έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα”.

Ο Σόιμπλε απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο να “σπάσει” η τελευταία εκκρεμής δόση του προγράμματος σε μικρότερες υπο-δόσεις.

Ωστόσο, έδωσε μία νότα αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας: “Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών ήταν πάντα δύσκολες, όμως πάντα τελείωναν με επιτυχία”