“Oi Έλληνες αποσύρουν καταθέσεις και αγοράζουν αυτοκίνητα”

Τον δείκτη πωλήσεων αυτοκινήτων χρησιμοποιεί η βρετανική εφημερίδα Telegraph προκειμένου να δείξει ότι αυξάνεται η ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι που ζουν σε μία χώρα η οποία πλήττεται από χρηματοπιστωτική αναταραχή, γράφει ο Telegraph, συχνά ανησυχούν για την ασφάλεια των χρημάτων τους. Εάν βρίσκονται στην τράπεζα, μπορεί να παγιδευτούν από την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ή να χαθούν λόγω αφερεγγυότητας. Καλύτερα λοιπόν να ξοδευτούν και η προτιμώμενη αγορά είναι συχνά ένα αυτοκίνητο.

Στο άρθρο σημειώνεται η αύξηση των πωλήσεων τον Απρίλιο ήταν της τάξης του 47% προσθέτοντας ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο 20ος συνεχόμενος στον οποίο υπήρξε αύξηση των εγγραφών νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Όπως αναφέρεται κάτι παρόμοιο συνέβη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κατάρρευσης της Ρωσίας το 2014 όταν η συντριβή του ρουβλίου είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Ρώσοι να προχωρούν σε ακριβές αγορές όπως για παράδειγμα ακριβών αυτοκινήτων.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στην Κύπρο το 2013 όταν οι εγγραφές αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 30% μέσα σε δέκα μήνες από τον φόβο των Κυπρίων ότι οι καταθέσεις τους θα θυσιαστούν στη διαδικασία των «bail-in» των μεγαλύτερων τραπεζών.

«Κατά τραγική ειρωνία για την κατάσταση της Ελλάδας οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι αυτές που ωφελούνται από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας καθώς οι Έλληνες καταναλωτές, όπως αρκετοί από τους Ευρωπαίους, επιλέγουν κατά βάση γερμανικά αυτοκίνητα» γράφει η εφημερίδα.