Telegraph: Η Ελλάδα, το μαρτύριο του Σισύφου και η μπλόφα του Τσίπρα

Με το μύθο του Σισύφου παρομοιάζει η βρετανική Telegraph την συνταγή που ακολουθεί η Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση, ενώ κάνει λόγο και για "μπλόφα" του Τσίπρα.

Με τον τίτλο "το σισύφειο έργο της Ελλάδας", η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η φαινομενικά αέναη οικονομική κρίση της Ελλάδας έχει κάτι το σισύφειο. Στο επίκεντρο αυτής της κρίσης υπάρχει μια βασική ανεντιμότητα: ότι η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση αν μείνει στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που τα μέλη της έχουν εκμηδενίσει την οικονομία της".

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει δεσμευτεί να τερματίσει τη λιτότητα, όμως καθώς πλησιάζει η στιγμή που πρέπει να βρει 5,3 δισ. ευρώ για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν απελευθερώνουν τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ όσο δεν ικανοποιούνται από τις μεταρρυθμίσεις της Αθήνας.

"Το ΔΝΤ αρνείται να συμβιβαστεί με τα θέματα της απορρύθμισης στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό, ενώ η Κομισιόν επιμένει ότι έχουν συμφωνηθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι. Υπάρχουν δε αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα (περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ). Κι έτσι, ο ογκόλιθος πέφτει ξανά από τον λόφο", επισημαίνεται στο άρθρο.

Η Telegraph διερωτάται αν "η κυβέρνηση του Τσίπρα μπλοφάρει" και υπογραμμίζει: "Οι έλληνες αξιωματούχοι κατηγορούν την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων και σημειώνουν πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Κάτι πρέπει να γίνει, καθώς κάθε φορά που εμφανίζεται το Grexit, έρχεται και μια προσωρινή συμφωνία. Οι Έλληνες στηρίζονται στην ΕΕ να χάσει την ψυχραιμία της και έτσι να κάνει κάποιες κινήσεις.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως ένα Grexit δεν αποτελεί επιλογή λόγω του αντίκτυπου που θα έχει στο σχέδιο της ΕΕ. Αργά ή γρήγορα, μια από τις θέσεις αυτές θα πρέπει καταρρεύσει και ο χρόνος εξαντλείται. Την επόμενη φορά που ο βράχος θα πέσει από τον λόφο, κάποιον θα βρει να συνθλίψει κάτω από το βάρος του".