Σόιμπλε: Μεγάλο λάθος μας που αθετήσαμε το Σύμφωνο Σταθερότητας

Δεν φάνηκε και πολύ αισιόδοξος σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας τη Δευτέρα μεταξύ Ελλάδας και θεσμών ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Δεν πιστεύω ότι θα μας υποβληθεί Comprehensive Assessment (συνολική αξιολόγηση) τη Δευτέρα, διότι έχει χαθεί πολύς χρόνος" ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, ενώ σε ό,τι αφορά αλλαγή στη βιωσιμότητα του χρέους, είπε ότι θα συνιστούσε αλλαγή του προγράμματος και θα πρέπει να το εγκρίνει η γερμανική Βουλή.

Για τη συζήτηση περί Grexit, είπε πως δεν του αρέσει να συμμετέχει σε εικασίες, σημειώνοντας ότι "η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit".

"Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ένα ή το άλλο. Αυτό μάλλον ήταν λάθος να το νομίζει η Αθήνα. Η Ευρώπη προέχει, για να προχωρά, να λειτουργεί", ανέφερε, επίσης, ο Β. Σόιμπλε και τόνισε ότι "ήταν μεγάλο λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας που αθέτησαν το Σύμφωνο Σταθερότητας", για να προσθέσει ότι "πήραμε το μάθημα να μην το επιτρέψουμε πάλι κάτι τέτοιο".

"Δεν είναι εύκολες αποφάσεις, αλλά τις παίρνω πάντα με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για την μελλοντική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε: "Ο Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Πρόκειται για παρεξήγηση. Μίλησε για την ανάγκη να γνωρίζουμε τι συνέβη στο παρελθόν. Και για αυτό αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες".

Διέψευσε τα περί ΔΝΤ και ελάφρυνσης του χρέους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρόσφατα προειδοποίησε πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, ωστόσο αρνήθηκε αρνήθηκε ότι το ταμείο επέμενε σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Μιλώντας στην ένωση ξένων ανταποκριτών στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα ότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν είχε πει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους στη Ρίγα ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε μια πορεία βιώσιμου χρέους θα απαιτούσε και την ελάφρυνσή του.

"Φυσικά και το ΔΝΤ δεν έκανε τέτοιο σχόλιο", δήλωσε ο Σόιμπλε, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος στο ότι τα οικονομικά της Ελλάδας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός διαλείμματος στις μεταρρυθμίσεις, μια εξέλιξη που συνδέεται με τη διενέργεια εκλογών στη χώρα.

Ο Τόμσεν πράγματι είπε ότι τα πράγματα "έχουν δυσκολέψει", είπε ο Σόιμπλε.