Με στόχο τη ρευστότητα, Δραγασάκης – Τσακαλώτος στη Φρανκφούρτη

Εξαιρετικά κρίσιμη για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας κρίνεται η σημερινή μέρα, καθώς μεταβαίνουν αιφνιδίως στη Φρανκφούρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτος.

Οι κ. κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση με τον ισχυρό άντρα της ΕΚΤ, Μάριο Nτράγκι, μια μόλις ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα.

Η ελληνική πλευρά αναζητά ένα πράγμα από τη σημερινή συνάντηση και την αυριανή συνεδρίαση. Χαλάρωση της ΕΚΤ ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην Ελλάδα και να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου.

Οι κ. κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα επιχειρήσουν να πείσουν τον Ντράγκι για την ανάγκη αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να χορηγηθεί ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Εάν Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται να αυξηθεί το όριο έκδοσης ελληνικών εντόκων γραμματίων.

Οι κ. κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα ζητήσουν από τον επικεφαλής της ΕΚΤ να συνεχίσει τη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Η κρίσιμη συνάντηση στη Φρανκφούρτη θα πραγματοποιηθεί στις 17:30. 

Από την πλευρά του το ΔΝΤ έστειλε τελεσίγραφο στην Ευρωζώνη απειλώντας τους Ευρωπαίους πως θα αποσύρει τη στήριξή του από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν οι Ευρωπαίοι δεν αποφασίσουν άμεσα μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Τη δική του μάχη καλείται να δώσει και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης που μεταβαίνει στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 09:00 και μία μόλις μέρα μετά την αποκάλυψη των Financial Times πως ο Σαπέν εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομολόγό του, ο Γ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί στις 14:30 με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί.

Το ταξίδι του Γ. Βαρουφάκη σε Παρίσι και Βρυξέλλες έρχεται μια μόλις μέρα πριν τις επαφές του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.