Βαρουφάκης, μία… “πνοή φρέσκου αέρα” στο ελληνικό δράμα

Το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη πλέκει σε άρθρο γνώμης του στο Bloomberg ο διάσημος οικονομολόγος και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα... “πνοή φρέσκου αέρα” στο ελληνικό “δράμα”.

Ο Ελ Εριάν εκφράζει τη διαφωνία του με την πρόσφατη “υποβάθμιση” του Γιάννη Βαρουφάκη από τη διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας, και εξηγεί: “Ο Βαρουφάκης ήταν μία πνοή φρέσκου αέρα σε αυτό το παρατεταμένο και εξαντλητικό ελληνικό οικονομικό δράμα, που περιλαμβάνει ανησυχητικό ανθρώπινο κόστος, σε ό,τι αφορά την ανεργία, τη φτώχεια και τις χαμένες ευκαιρίες. Με τη στήριξη αξιοσημείωτης οικονομικής λογικής και με μίας επιθυμίας για κάτι καλύτερο, πίεσε για περισσότερο ρεαλισμό στους όρους πολιτικής που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας. Και ποτέ δεν κουράστηκε να υπενθυμίζει στον κόσμο ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν ήταν αποκλειστικά ευθύνη αυτής της χώρας”.

Ο Ελ Εριάν χαρακτηρίζει “ασυνήθιστο” το διαπραγματευτικό στυλ του υπουργού Οικονομικών, σχολιάζοντας πως, συνηθισμένος από την ακαδημαϊκή του καριέρα, ο Γ. Βαρουφάκης αντί για τη “διπλωματική φινέτσα” προέκρινε ειλικρινείς συζητήσεις, και αντί για διανθισμένες εισαγωγές επέλεξε την επιμονή στα σημεία διαφωνίας.

Όπως σχολιάζει ο γνωστός οικονομολόγος, ο Γ. Βαρουφάκης είναι ανυπόμονος να διεκδικήσει μεγάλες αλλαγές στην πολιτική που ασκείται μέχρι σήμερα, όμως πάνω στη βιασύνη του αγνόησε τα “μικρά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης” που ήταν απαραίτητα.

Κατά τον Ελ Εριάν, η υποβάθμιση του Γ. Βαρουφάκη σημαίνει ότι είναι πλέον πιο πιθανή μία νέα συμφωνία-”τσιρότο”, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να τα καταφέρει με το ζόρι για λίγο ακόμα, ωστόσο “αν οι δανειστές της χώρας δεν αξιοποιήσουν το χρόνο αυτό για να αποδεχθούν την αλήθεια που ο Βαρουφάκης συνεχώς προσπαθούσε να επιβάλει, ότι οι ελληνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όσο τολμηρές κι αν είναι, δεν θα επιτύχουν αν οι όροι λιτότητας δε χαλαρώσουν και δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, ο υπουργός Οικονομικών πιθανόν να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή”.

Και αυτήν τη φορά, καταλήγει, θα έχει μία διαφορετική αποστολή: “Να επιχειρήσει να επαναφέρει την τάξη μετά από ένα Graccident, ένα μεγάλο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό ατύχημα που θα καθιστούσε τη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη σχεδόν απίθανη”.