Τα εννιά σημεία του πολυνομοσχεδίου για την επίτευξη συμφωνίας

Ως "ανώδυνα" χαρακτηρίζονται τα μέτρα που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει στην επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα δεν θα έχουν πολιτικό κόστος, καθώς δεν στοχεύουν στις τσέπες της ευρείας φορολογικής βάσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον αναδιαρθρώσει τη διαπραγματευτική ομάδα και στην κυβέρνηση στοχεύουν σε εκταμίευση μίας υποδόσης μέχρι την τελική συμφωνία στα μέσα του καλοκαιριού, έχοντας παραπέμψει τα όποια "επώδυνα" μέτρα όπως το ενδεχόμενο κατάργησης των φοροαπαλλαγών, κατόπιν συνεννόησης με τους δανειστές, στις καλένδες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα σενάρια για έκτακτη εισφορά με εισοδηματικά κριτήρια, την οποία θα περιελάμβανε το πολυνομοσχέδιο διαψεύσθηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Τι "φέρνει" το πολυνομοσχέδιο

Βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και τέλος στον κακουργηματικό χαρακτήρα στη μη απόδοσή του.
Πλήρης αυτονομία στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
Είσπραξη του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και πιθανότατα επέκτασή του και στις διαδικτυακές διαφημίσεις
Δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων
Αύξηση στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης (Ι.Χ πισίνες και σκάφη αναψυχής
Μέτρα καταπολεμησης της φοροδιαφυγής με ευρεία χρήση του πλαστικού χρήματος. Πιθανό να μειωθεί το όριο για πληρωμές με κάρτα από τα 1.500 μέχρι και στα 100 ευρώ. Θα προβλέπεται και η υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων μέσω τραπεζών ή με πιστωτικές κάρτες και όχι με μετρητά
Αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης
Θέσπιση λοταρίας με αποδείξεις
Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς πιθανότατα όριο την αντικειμενική αξία στις 200.000 ευρώ "βγήκε" την τελευταία στιγμή λόγω των αντιδράσεων της ΕΚΤ και θα επανεξεταστεί.

Για τον ΕΝΦΙΑ και το ενδεχόμενο παραμονής του και για το 2015, παρά τις όποιες αντίθετες προεκλογικές δεσμεύσεις, δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια οριστική απόφαση από το οικονομικό επιτελείο.

Ωστόσο, τα περισσότερα από 2 δισ. ευρώ που έφερε το 2014 θεωρείται πολύ δύσκολο να ανευρεθούν σε ισοδύναμα μέτρα.