Ντάισελμπλουμ: Δε θα ανοίξουν τα γκισέ της ΕΚΤ χωρίς συμφωνία

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

"Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως αν διαπραγματευθεί με εμάς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, "δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup", πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο RTL Nieuws.

"Χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα", είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι RTL Nieuws. "Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι, χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει" από την κρίση, σημείωσε.

Τους τελευταίους δύο μήνες, υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και μάλιστα "κάποιες φορές έγιναν και βήματα προς τα πίσω". Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα που, όπως είπε, δεν είναι προς το συμφέρον της: "Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνές έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο", επεσήμανε.