Έρευνα του Reuters: Τι λένε οι χρηματιστές; Θα γίνει Grexit ή όχι;

Διχασμένοι εμφανίζονται οι διεθνείς χρηματιστές στις προβλέψεις τους για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το αν η χώρα μας θα χρεοκοπήσει ή όχι, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters μεταξύ 20 χρηματιστών.

Οι εκτιμήσεις των χρηματιστών για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κυμαίνονται μεταξύ 0% και 75%, με τον μέσο όρο στο 40%, έναντι 28% που ήταν ο μέσος όρος σε αντίστοιχη έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Οι χρηματιστές εμφανίζονται επίσης με διαφορετικές απόψεις ως προς το τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει κάποια δανειακή της υποχρέωση – αυτό θα σημάνει την έξοδό της από το ευρώ ή όχι; Δώδεκα από τους χρηματιστές δήλωσαν πως η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ, ενώ οι άλλοι οκτώ έχουν αντίθετη γνώμη.

“Αν χρεοκοπήσεις, θα συνεχίσουν να περιμένουν ότι θα τους αποπληρώσεις στο αρχικό νόμισμα, σωστά; Και θα λειτουργείς ακόμα με το νέο νόμισμα. Επομένως, γιατί να περιλαμβάνει μία ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη;”, ανέφερε ένας από τους ερωτηθέντες.

Από την άλλη, ορισμένοι από τους ερωτηθέντες υποστήριξαν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ αν χρεοκοπήσει. “Θα υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από τα (άλλα) μέλη. Δε θα θέλουν να σχετίζονται με μία χώρα που έχει παραβιάσει απροκάλυπτα τους κανόνες”, σχολίασε ένας από αυτούς.